De bloemen van mijn Hortensia verkleuren!

De kleur van de Hortensia hangt af van grond waar de Hortensia instaat. Dit is al uitvoerig besproken bij de vraag hoe de Hortensia te kleuren is. Wanneer u dit geprobeerd heeft maar de Hortensia wordt niet blauw (of een andere kleur) kunt u het volgende proberen. Graaf een diepe en flinke kuil (de wortels moeten ruimte hebben om te groeien) en beplak deze met plastic. Gebruik nu grond met een lage pH-waarde, bepaalde bosgrond, om samen met de plant in het gemaakte gat te plaatsen. De Hortensia heeft zo geen last van de niet-zure grond om zich heen. 

Een andere reden kan zijn de plaatsing van de Hortensia met betrekking tot het zonlicht. Wanneer een witte Hortensia bijvoorbeeld in de schaduw geplaatst wordt zullen de bloemen groen kleuren. Ook gaat de verkleuring sneller wanneer de planten een beetje zon krijgt.

Sommige Hortensiasoorten zijn niet geschikt om bijvoorbeeld blauw te worden. De echte rode Hortensiaplanten zullen niet naar blauw kleuren ook al staan ze in een zure grond. Het hangt dus ook af van het soort Hortensia dat je hebt.

Ook moet opgelet worden op welk water de Hortensiaplant krijgt. De Hortensia is een grote drinker en moet dus altijd voldoende water hebben (niet te veel). Regenwater is niet kalkhoudend terwijl gewoon water dit wel is. Met gewoon water zal de grond minder zuur worden waardoor de Hortensia niet blauw kleurt.