Hoe geef ik een Hortensia een andere kleur?

    Veel mensen kopen in de winkel een Hortensia met blauwe bloemen, planten deze in de grond en het jaar erop zijn de bloemen roze geworden. De oorzaak is hier heel simpel gezegd de pH-waarde van de grond. De pH-waarde geeft aan hoe zuur je grond is en hoe lager de pH-waarde hoe zuurder de grond.

    Bij tuincentrums of doe-het-zelfzaken zijn staafjes te koop die verkleuren wanneer je ze in de grond zet. Hierdoor kun je de pH-waarde van de grond aflezen en kijken wat je dus moet doen. Wanneer je blauwe bloemen wil hebben moet de grond een pH-waarde hebben van 4 of lager. Voor roze bloemen is een pH-waarde benodigd van 6 of hoger. 

    Wanneer blauwe bloemen gewenst zijn moet de pH-waarde dus laag zijn. Dit kan bereikt worden door kalialuin, of als u dit niet kunt krijgen, gewoon aluin aan de grond, rondom de plant, toe te voegen. Met de hoeveelheid moet geŽxperimenteerd worden en hangt af van de grootte van je plant. Let op dat u niet teveel gebruikt, de bloemen zullen dan verbranden. Wanneer te weinig wordt gebruikt worden de bloemen niet blauw maar minder blauw tot roze. Als u het volgende jaar weer blauwe bloemen wilt, zult u de Hortensia opnieuw moeten behandelen. Vanaf augustus krijgt de plant knopvorming dus dan kunt u de kalialuin aan de grond toevoegen.

    Voor roze bloemen geldt hetzelfde als bij de blauwe ,alleen moet er nu kalk aan de grond, rondom de plant, worden toegevoegd om de pH-waarde omhoog te krijgen. Dit kan meerdere malen herhaald worden.

    De pH-waarde omlaag brengen zal snel lukken dus u zult het eerste jaar al van uw blauwe bloemen kunnen genieten. Het omhoog brengen van de pH-waarde zal wat moeilijker gaan dus op roze bloemen zal u iets langer moeten wachten.

    Het toevoegen van kalialuin aan rode bloemen kan ervoor zorgen dat de bloemen paars worden.