Verzorging van een Hortensia

    Omdat de verzorging van Hortensia's best lastig is, geven wij u een aantal tips om de Hortensia langer mooi te houden. We gaan hierbij uit van twee verschillende soorten hortensia's: de bolhortensia's en de teller-achtigen. U kunt aan de hand van de plaatjes bij de verschillende soorten uw soort Hortensia makkelijk herkennen.

Bolhortensia's

    Hortensia's zijn op een lichte, niet te warme plek (zeker niet in de felle zon) mooie kamerplanten. De ideale kamertemperatuur is 15-22 C. Gebruik ze in de zomer als kuip- en terrasplant. Met hun opvallende bloeischermen zijn ze wekenlang een blikvanger. Tijdens de bloei hebben ze royaal water nodig. Verwijder echter overtollig water uit de pot. Geef om de week potplantenvoeding. Zijn ze als kamerplant uitgebloeid, dan knipt u de bloeiwijzen af en zet de plant in de tuin. Hortensia's zijn doorgaans voldoende winterhard om de winter buiten te overleven. Onder invloed van de grondsamenstelling kunnen rode en roze Hortensia's blauw kleuren. In een overwegend zure grond zullen de bloemen blauw kleuren, anders blijven de bloemen rood of roze.

Teller-achtigen

    Hortensia's met grote, steriele randbloemen behoren tot het zo genoemde Teller-type. Hun bloeiwijze is elegant en tellers zijn er in de mooiste kleuren: roze, rood, blauw en wit. Omdat de kleine vruchtbare bloempjes in het hart een wat andere kleur hebben, ontstaat een mooi contrast. Geef ze dezelfde verzorging als bolhortensia's. Veel water tijdens de bloei is het belangrijkste. In de tuin geplant kunnen ze wat vorstgevoelig zijn. De kans op invriezen bestaat, maar in het voorjaar lopen ze weer uit.

 

Bron: Van Hibiscus tot Medinilla, Bloemenbureau Holland.